Ferenczi Sándor Egyesület

A Ferenczi Ház

Az egyesület tevékenységének egyik fordulópontját jelentette 2005, amikor sikerült kibérelni Ferenczi Sándor egykori villájának volt rendelőjét. 2006-tól a Ferenczi Sándor Egyesület kezdeményezésére,  a Nemzetközi Ferenczi Alapítvánnyal (International Ferenczi Foundation) és az olasz Ferenczi Sándor Kulturális Egyesülettel  (Associazione Culturale Sándor Ferenczi) szoros együttműködésben projekt indult az egykori rendelő megvásárlásáért. A Ferenczi Ház Projekt vezetője Mészáros Judit, pénztárosa Carlo Bonomi, a projektet támogató bizottság tagjai: Christopher Bollas, Claudio Eizirik, Horacio Etchegoyen, Axel Hoffer, Otto Kernberg, Elisabeth Roudinesco, Anne-Marie Sandler, Bennett Simon and Robert Wallerstein voltak.

A nemzetközi összefogásnak köszönhetően 2011. május 27- én a Ferenczi Egyesület és a Nemzetközi Ferenczi Alapítvány közösen megvásárolta a rendelőt magába foglaló ingatlant és kialakította a Nemzetközi Ferenczi Sándor Központ és Archívum-ot (a hétköznapi szóhasználatban ’Ferenczi Ház’-at).

Képek a Ferenczi Ház megvásárlásáról és megnyitójáról.

A Ferenczi Ház avatására 2011. szeptember 24-én a pszichoterápiás szakma, az akadémiai és kulturális élet kiemelkedő szereplőinek megjelenésével ünnepélyesen keretek között került sor. A bécsi valamint a londoni Freud Múzeum után a budapesti Ferenczi Központ és Archívum is a magyar és a nemzetközi örökség méltó bemutatását szolgálja, egyben helyszínt és intézményes hátteret biztosít tudományos és kulturális rendezvények számára; a Központ a Ferenczi Sándor Egyesület székhelye és itt kapott helyet az egyesület Archívuma is. A Ferenczi Házba számos európai és tengerentúli országból, Észak- és Dél-Amerikából, Ázsiából és Ausztráliából érkeznek szakmai érdeklődők. 2018-19-ben tervezzük a Ferenczi Házban működő Látogatóközpont kialakítását és megnyitását.

Programok a Ferenczi Házban

Feltöltés alatt.

Adományozóink

Pszichoanalitikusok, szakmai szervezetek és a pszichoanalízissel rokonszenvező magánemberek összefogásának eredményeképpen a Ferenczi Sándor Egyesület és a Nemzetközi Ferenczi Alapítvány 2011-ben vette meg Ferenczi egykori naphegyi villájában a volt rendelőt magába foglaló lakást. A 271 adományozó között 19 intézet és 252 magánszemély található.

 

A Ferenczi-villa történetéhez

Pecsét

„Mi már csomagolunk; vár az új ház, már majdnem teljesen készen van. A költözésre július 3-án vagy 4-én kerül sor.  Az új címünk a következő: Lisznyai u. 11.”

(Ferenczi levele Freudnak, 1930. június 29.)

Látogatás a Ferenczi Házban

Látogatás a Ferenczi Házban

Universa enim illorum ratione cum tota vestra confligendum puto. Ita fit cum gravior, tum etiam splendidior oratio. Mihi, inquam, qui te id ipsum rogavi? Sed ad haec, nisi molestum est, habeo quae velim. A mene tu? Quamquam haec quidem praeposita recte et reiecta dicere licebit. Comprehensum, quod cognitum non habet? Nihil ad rem! Ne sit sane.