Ferenczi Sándor Egyesület

A Ferenczi Ház

Az egyesület tevékenységének egyik fordulópontját jelentette 2005, amikor sikerült kibérelni Ferenczi Sándor egykori villájának volt rendelőjét. 2006-tól az egyesület nemzetközi adománygyűjtésbe kezdett az egykori rendelő megvásárlásáért. A nemzetközi adománygyűjtés Mészáros Judit és Carlo Bonomi vezetésével történt. A nemzetközi összefogásnak köszönhetően 2011. május 27- én a Ferenczi Egyesület és a Nemzetközi Ferenczi Alapítvány közösen megvásárolta a rendelőt magába foglaló ingatlant és kialakította a Nemzetközi Ferenczi Sándor Központ és Archívum-ot (a hétköznapi szóhasználatban ’Ferenczi Ház’-at).

Képek a Ferenczi Ház megvásárlásáról és megnyitójáról.

A Ferenczi Ház avatására 2011. szeptember 24-én a pszichoterápiás szakma, az akadémiai és kulturális élet kiemelkedő szereplőinek megjelenésével ünnepélyesen keretek között került sor. A bécsi valamint a londoni Freud Múzeum után a budapesti Ferenczi Központ és Archívum is a magyar és a nemzetközi örökség méltó bemutatását szolgálja, egyben helyszínt és intézményes hátteret biztosít tudományos és kulturális rendezvények számára; a Központ a Ferenczi Sándor Egyesület székhelye és itt kapott helyet az egyesület Archívuma is. A Ferenczi Házba számos európai és tengerentúli országból, Észak- és Dél-Amerikából, Ázsiából és Ausztráliából érkeznek szakmai érdeklődők. 2018-19-ben tervezzük a Ferenczi Házban működő Látogatóközpont kialakítását és megnyitását.

Programok a Ferenczi Házban

Feltöltés alatt.

Adományozóink

Pszichoanalitikusok, szakmai szervezetek és a pszichoanalízissel rokonszenvező magánemberek összefogásának eredményeképpen a Ferenczi Sándor Egyesület és a Nemzetközi Ferenczi Alapítvány 2011-ben vette meg Ferenczi egykori naphegyi villájában a volt rendelőt magába foglaló lakást. A 271 adományozó között 19 intézet és 252 magánszemély található.

 

A Ferenczi-villa történetéhez

Pecsét

„Mi már csomagolunk; vár az új ház, már majdnem teljesen készen van. A költözésre július 3-án vagy 4-én kerül sor.  Az új címünk a következő: Lisznyai u. 11.”

(Ferenczi levele Freudnak, 1930. június 29.)